Олександр Прокопенко: “Я реалізував свій поклик душі та став поваром”
|Я реалізував свій поклик душі та став поваром
Життя до війни
До війни років 5 я займався власною справою з виготовлення бетонних виробів. На війну пішов під час першої хвилі мобілізації. Демобілізувався в серпні 2014 року. Через отримані на війні поранення, тривалий час лікувався, підтримував здоров’я в санаторіях та активно займався спортом.
Довго роздумував чим займатися в мирному житті. За освітою я столяр, зараз це дуже актуально. Але через травми, отримані на війні, не можу повноцінно працювати.
На проекті Школа персонально лідерства для ветеранів я познайомився з багатьма побратимами. Разом ми навіть організували спільний проект – «Ветеранський гриль» – готували та пригощали жителів нашого міста смачними стравами на різні свята. Тоді один із побратимів розказав мені про проект з перекваліфікації для ветеранів.
Проект з навчання та перекваліфікації
Я одразу зрозумів, що це гарна нагода професійно навчитися готувати, адже смачно поїсти я люблю.
Ще в АТО, коли фактично не було, що їсти, і з нічого потрібно було щось приготувати, я любив проекспериментувати з різними інгредієнтами. Їжу, зазвичай, ми їли там просту – перловка, гречка й щось ще до цього. Тому, я любив виходити в поле і нарвати ще трав, щоб було ароматніше. Колись я цікавився польовою кухнею, вивчав, які трави можна вживати, а які ні. Ці знання дуже знадобилися. Уже тоді думки про професійну кулінарію закрадалися мені в голову.
Здійснення мрії
Завдяки проекту, я здійснив свою невеличку мрію – закінчив курси кулінарної майстерності та став поваром. Моє навчання було цікавим та різноманітним, я вивчав українську та європейську кухню, декорування печива та майстерність бариста. Пам’ятаю, як на закінчення одного з курсів готував французький курячий сирний крем-суп, вийшло дуже смачно.
Й дотепер є думка відкрити власну кав’ярню та бути баристою, але ці плани залишу на потім. Адже мені пощастило, мій побратим запросив мене працювати поваром в арт-ресторан «Край Світу» в Білій Церкві. У нас там часто збираються творчі люди – гурти «Тінь сонця», OTorvald, також мають до нас приїхати. Я для них готую все, і піци, і бургери, і закуски.
А одного разу мене запросили на відкриття сусіднього закладу «Бункермуз» в якості помічника повара. Це був цікавий досвід. Також я проводжу кулінарні майстер-класи своїм друзям і ми разом щось смачненьке готуємо.